28 januari 2025

Consuminderen (betekent letterlijk minder consumeren)

Consuminderen houdt simpelweg in dat je minder consumeert. Minder kopen, zelf dingen maken, spullen delen, kapotte spullen laten maken in plaats van nieuwe kopen, écht opruimen (ofwel ontspullen). Dat heeft vele voordelen voor jou, het milieu én je portemonnee. Wat je niet koopt hoeft niet door jou betaald te worden, of door een ander geproduceerd. Dat scheelt. Oh, en je houdt meer ruimte over in je huis. En daar wordt de mens gelukkig van, zo blijkt. (bron: maatschapwij.nu)

Is het u opgevallen dat als u een supermarkt binnenloopt en b.v. een pot bonen wilt kopen, dat je inmiddels een overdadige merkkeuze hebt aan bonen. Kijk ook eens naar chips (snack producten). Hoeveel merken zijn er; hoeveel smaken; hoeveel vormen!! Toen ik klein was had je naturel en paprika chips van hooguit twee á drie A-merken. Kijk eens bij thee, koffie een heel gangpad vol diverse merken en smaken. Is dit decadent of niet???

Is het inderdaad noodzakelijk om eenzelfde product aan te bieden door zoveel verschillende producenten? Denk ook aan het verpakkingsmateriaal wat hiervoor nodig is. Dit bestaat voornamelijk uit plastic wat gemaakt wordt uit olie.

——————————————————————————————————————–

Laten we even vooropstellen dat zonder boeren, tuinders en telers onze voedselketen in grote problemen komt. Denk hierbij aan lege schappen, lege marktkramen en een tekort aan essentiële voedingsmiddelen.

Vanuit incompetente politici en een leugenachtige RIVM, probeert men onze voedselketen te verstoren. Hoe? Door middel van uit de lucht gegrepen CO2 modellen en gemanipuleerde stikstof/fosfaat grafieken. Kortom: het is allemaal gebakken lucht. Zelfs de mede-oprichter van Greenpeace Patrick Moore, Canadees ecoloog, heeft bevestigd dat het klimaatprobleem gecreëerd is. In 2019 en 2020 was Moore voorzitter van de CO2 Coalitie, een Amerikaanse non-profit milieubelangengroepering die zich inzet voor het betwisten van valse beweringen over CO2 in relatie tot klimaatverandering.

Er wordt al jaren teveel geëist van onze akkerbouwgronden. Nederland is één van de grootste exporteurs van groenten en fruit waardoor er een overproductie gevraagd wordt van onze gronden. De boer moet veelal de grond extra bemesten/voorzien van hulpstoffen om te oogsten. Denk hierbij aan kunstmest, stikstof, dierlijke mest, fosfaten etc. Nog steeds wordt de aardappelproductie gekenmerkt door het loof te vernietigen d.m.v. glysofaten (Monsanto Bayer). Deze gifsoorten moeten na de aardappeloogst daarom zo snel mogelijk van het land gehaald worden. Ondanks het weghalen sijpelt een hoeveelheid glysofaat in de bodem.

Al enige tijd is bekend dat er in onze voedselproducten nauwelijks nog vitamines en mineralen zitten. Vanwege de schraalheid door uitputting van grond is het daarom niet vreemd dat de gezondheid van de mensen terugloopt. Op dit moment heeft Nederland bijna 12 miljoen (!) chronische zieken.

Consuminderen zou een groot gedeelte van deze problemen kunnen oplossen. Minder overproductie zou de kwaliteit van zowel de grond als het product verbeteren.

De boeren zouden wellicht betere/gezondere producten kunnen verbouwen voor een eerlijke prijs voor eigen burgers. Dit houdt in dat er geen overdaad geproduceerd hoeft te worden (vanwege de hoge export) waarbij de kwaliteit van de producten alleen maar zal stijgen. Door minder exporteren is minder kunstmest en andere hulpmiddelen nodig hetgeen ook weer kostenbesparend is.

Dit betekent uiteindelijk ook dat alle opgelegde “onzin”- regels vanuit de EU Brussel tot het verleden zal gaan behoren.

Vroeger – voor de EU regels – verliep de landbouw goed; het eten smaakte waarnaar het moest smaken. Nu eet je vaak een appel/peer/groente waar totaal geen smaak aan zit. Als je je ogen zou dichtdoen proef je vaak niet wat je eet.