21 november 2024

De belangen in de (voedsel)industrie deel 1

Het woord “voedsel” staat bewust tussen aanhalingstekens, want er had bijvoorbeeld ook ‘farmaceutische’ kunnen staan. Of wat dacht u van ‘chemische’? Verschillende opties zijn hierin mogelijk, maar in het belang van dit artikel heb ik gekozen voor de huidige variant. Een variant die je op meerdere manieren kunt bekijken. Een industrie die bol staat van de belangenverstrengeling en corruptie. Maar vooral een industrie die niets geeft om uw en mijn gezondheid, maar dit zien als verdienmodel. Zoals we reeds eerder schreven op deze site zitten er in veel producten zogenaamde e-nummers. E staat overigens niet voor de vitamine E, maar voor Europa.

Ik moet eerlijk bekennen dat de hele Coronahype mij eigenlijk heel veel gebracht heeft. Het heeft mijn hele blik op hoe de wereld in elkaar zit veranderd. Het domweg aannemen van informatie dat tot ons komt is daar één van. Maar ook jezelf dingen afvragen, wie, wat, waar, waarom en hoe iets kan of in elkaar zit is een belangrijke raadgever. U zult vaak verrast zijn door wat u vindt, als u maar de moeite neemt.

Vroeger(nog niet zo heel lang geleden)

Zo vroeg ik mij bijvoorbeeld af wanneer de massaconsumptie, of terwijl de eerste supermarkten in beeld kwamen. Zoals kinderen uit de jaren 90 zijn opgegroeid met de eerste mobiele telefoons zo zijn er ook generaties opgegroeid met het gemak van de supermarkt. De kennis die van generatie op generatie overging ging grotendeels verloren en daarmee de verbinding met de natuur. De generaties van nu weten amper aan hoe ze een schoffel moeten vasthouden, als ze al weten hoe zoiets eruit ziet. Om maar aan te geven in hoe zo’n betrekkelijk kort tijdsbestek er nodig is om een generatie te veranderen.

De eerste supermarkt

Het concept van de zelfbedieningszaak werd als eerste geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar winkelmanager Clarence Saunders in 1916 de Piggly Wiggly supermarkt oprichtte. Het idee dat klanten zelf hun boodschappen konden verzamelen werd vervolgens verder uitgebouwd door Michael J. Cullen, die in 1930 een grote supermarkt opende, compleet met verschillende versafdelingen en een parkeerplaats voor klanten. De succesformule van de supermarkt werd al gauw opgepikt buiten Amerika, maar het duurde tot 1948 voordat de eerste zelfbedieningszaak in Nederland werd geopend, door Chris van Woerkom in Nijmegen. In de jaren vijftig kwamen er steeds meer zelfbedieningszaken bij in Nederland, en vanaf de jaren zestig was de supermarkt zoals wij die nu gewend zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken.

Bron: Geschiedenis huidige supermarktformules

Kruidenierszaken werden vervangen door supermarkten. Met de komst van de supermarkt werd de noodzaak om zelf groeten en fruit te verbouwen veel minder en daarmee ook de kennis. Het gemak van de supermarkt zorgde voor een omslag.

De meest fascinerende periode in de voedselgeschiedenis van Nederland breekt aan. Er zijn drie thema’s aan te wijzen die in de meer dan zes decennia na de Tweede Wereldoorlog van doorslaggevend belang zijn voor de voedselkeuzes van Nederlanders: gezondheid, gemak, en exotisme. Geen van deze trends ontstaat overigens spontaan in 1945. Gezondheid, bijvoorbeeld, is al veel langer van belang, wat verklaart dat producenten hun producten er door de jaren heen graag mee associëren.

Bron: 1945-1980: oude en nieuwe voedseltrends

Ons huidige eetpatroon

Zo wordt voedselconsumptie gedurende de twintigste eeuw dus steeds meer bepaald door mentaliteiten. In de huidige maatschappij zijn ‘superfoods’, de kant-en-klaarmaaltijd, en dat ene authentieke restaurantje dat nog niet bekend is bij het grote publiek allemaal uitingen van dezelfde mentaliteiten.

Bron: Ons huidige eetpatroon

We zijn snel gewend en passen ons snel aan in een snel veranderende, maar vooral idiote tijd. Het gaat zelfs zo snel dat men er helemaal niet bij stil lijkt te staan en maar meegaat in de menigte. Dingen die voorheen als normaal werden beschouwd worden vergeten en dingen die niet normaal zijn geaccepteerd. De wereld op zijn kop. Voor de eerste supermarkten werd er voornamelijk in de eigen behoeften voorzien door het verbouwen van eigen groenten en fruit. Met de komst van de supermarkt werd de opgedane kennis verdrongen door het gemak van massaproductie.

In deel 2 wil ik het graag met u hebben over de chemische stoffen in ons voedsel en de grote bedrijven die hierbij zijn betrokken, maar ook de belangenverstrengeling van de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid)met de bedrijfstak. Feit is dat we al decennia worden bedrogen en belogen. De laatste drie jaren is dat voor velen van ons wel duidelijker geworden. En dat bedrog gebeurt dichter bij dan u denkt…….


Wordt vervolgd……

Bronnen: